El segon dia del Debat sobre l’Estat de la Ciutat ocupà quasi hores d’este matí. Dos minuts després de les deu l’alcalde obrí la sessió i, després de donar la benvinguda, prengué la paraula.

“Em sent profundament orgullós de ser alcalde d’esta ciutat i d’haver impulsat, amb els meus companys i companyes del Govern, un debat com el que ací se celebra. Un debat educat, respectuós i, sobretot, lliure i democràtic”, assenyalà l’alcalde a l’inici de la seua intervenció.

“Totes les intervencions han servit per a conéixer millor la realitat de la ciutat i les necessitats dels barris i pedanies”, assenyalà en referència a les intervencions dels representants dels consells i de les juntes de les pedanies durant la jornada d’ahir. “Prenem nota de cada una de les reflexions, crítiques i propostes per a incorporar-les en la mesura de les nostres possibilitats a l’acció de Govern”, afegí l’alcalde.

Carlos González destacà que els 16 mesos de govern “han sigut un període d’intensos canvis”, tant en les formes de fer política com en les prioritats. “El 13 de juny de 2015 trobàrem una ciutat que venia d’un període de formes dures i autoritàries i en la qual la gestió municipal es concentrà exclusivament en el mantra de reduir el deute”, digué l’alcalde, i afegí que “este pretext igual servia per a llançar a perdre vint anys d’investigació científica, per a deixar anar-se’n el valuós llegat cultural del poeta Miguel Hernández o per a afavorir que importants empreses il·licitans hagueren de comprar sòl en altres municipis”.

González ressaltà en la seua al·locució que el Govern que presidix impulsà un canvi profund en les formes, posà en marxa nombroses eines de participació i desplegà la transparència en l’àmbit municipal, a més de tractar amb respecte l’oposició.

González enumerà 10 eixos del canvi de govern:

1º.-”Hem convertit la política social en una autèntica prioritat” amb l’ampliació de les places de menjadors escolars a l’estiu, la fi de les llistes d’espera del Servici d’Ajuda a Domicili, l’increment de les ajudes d’emergències, la política de cooperació al desenvolupament, les ajudes al pagament de l’IBI i contra la pobresa energètica i el suport als que lluiten contra els desnonaments.

“Hui este Govern dedica quasi un 10% més a política social que l’últim pressupost que feren vostés”, assenyalà dirigint-se a la bancada del PP.

2º.-Política del Palmerar. “Les coses han canviat i molt en el Palmerar i estem avançant i millorant en la lluita contra el morrut roig, hi ha una atenció rigorosa dels horts i estem treballant en el Pla Especial de Protecció del Palmerar”.

3º.-Reconstrucció dels servicis públics municipals “que han patit importants retallades en la seua conservació i el seu manteniment i han experimentat un profund deteriorament”.

4º.-Educació. “En 2016 dedicarem un total de 893.000 euros a millorar els col·legis públics, hem augmentat 800.000 euros els recursos destinats a la neteja i invertit un total de 2,2 milions en el programa de Xarxa Llibres, del qual s’han beneficiat més de 16.000 alumnes.

5º.-La política cultural. ”L’ús del valencià ja no està proscrit. Hem renovat el Gran Teatre i els Cines Odeón i el 18 de novembre obrirem el Centre d’estudis Miguel Hernández. També vull destacar l’esforç per descentralitzar l’activitat cultural, portant-la als barris i pedanies”.

6.-La millora de la mobilitat urbana. “Estem millorant el carril bici i s’ha realitzat l’estudi sobre les línies d’autobús de la ciutat per a millorar el servici adequant les línies a la demanda dels usuaris. El gran repte ha de ser millorar el transport a les pedanies”.

7.-La gestió de l’urbanisme. “Volem una ciutat cohesionada territorialment i socialment, i sostenible ambientalment. El Pla General requerix una revisió que començarà en el primer trimestre de 2017, impulsarem un Pla Especial per a l’ordenació de l’entorn de l’estació de l’AVE, hem firmat un conveni amb la Generalitat per a la rehabilitació de 276 vivendes a barri dels Palmerars i ja està resolt l’embolic de Sant Antoni”.

En este punt, l’alcalde destacà la situació del Mercat Central:

“Un projecte que nasqué malament, sense escoltar ningú, que no compartim, que hem assumit per responsabilitat per a no causar un perjuí patrimonial als ciutadans. I estem prop del fet que puguen començar les excavacions arqueològiques que seran determinants del futur del projecte”.

8.-Millora de la via pública i de la neteja: “Estem invertint en la recuperació del temps perdut en anys anteriors i treballant per recompondre el indegudament prorrogat servici de neteja pública, per modernitzar la Planta de Residus i tancar l’abocador de Ferriol.

9.-Recuperació del pes polític perdut. “Tenim bona sintonia amb el Govern Valencià que no ens impedix reclamar allò que correspon a la ciutat. No hem tingut cap inconvenient a exigir al Consell el deute històric de la ciutat pel pagament dels terrenys a la Universitat. El Consell és aliat estratègic per a aconseguir que la Dama torne a Elx i dóna suport a les nostres demandes en matèria d’infraestructures”.

10.-Política econòmica i de treball. “La nostra major preocupació, junt amb la política social, és contribuir a la reactivació de l’economia i a la creació de treball. En este moment, la ciutat té la millor dada d’afiliació a la Seguretat Social de l’última dècada amb 74.484 afiliats. I en el moment del canvi de govern se rondaven los 30.000 parats i hui n’hi ha 27.460. A més, tenim la segona millor dada des de 2007 en activitats empresarials, 20.567”.

L’alcalde assenyalà que les dades exposades “no són per a l’elogi d’un mateix, este Govern ha de ser prudent i realista”. González destacà que “ens pertoca generar estímuls per a la inversió”, i com a exemple posà l’ampliació del Parc Empresarial de Torrellano en quasi 600.000 metres quadrats.

Per a concloure la seua intervenció, l’alcalde posà l’accent en el fet que “en 16 meses hem reduït el deute en 34 milions, de 119 milions a 85 a data de hui, i no hi ha pujada d’impostos”.

 

Intervencions dels grups

El regidor de “Ilicitanos por Elche”, Fernando Durà, obrí el torn d’intervencions de l’oposició i assenyalà que “ahir no hi hagué debat” i invità el govern “a posar-se a treballar”. El regidor reclamà treball estable o formació dels treballadors, a més de rebaixes impositives perquè “els servicis i les infraestructures no estan a l’altura dels impostos que paguem”.

Per al portaveu de Ciutadans, David Caballero, el debat “era necessari” perquè es pot fer una oposició “responsable, constructiva, que aporte propostes i que fiscalitze”. Caballero criticà el Govern per “nou mesos llançats a la brossa” i reclamà un pacte local per l’ocupació “que nasca del consens de tots, comptant amb els empresaris”. Així mateix exigí suports al camp amb la redacció d’una ordenança del medi rural i demanà una rebaixa de l’IBI davant de l’alta pressió fiscal.

Per a Mercedes Alonso, portaveu del PP, el balanç de 16 mesos de govern és “inactivitat, desgovern i paràlisi”. Alonso criticà “la paralització” del Mercat Central i de l’hotel dels Arenals del Sol i la neteja de la ciutat, entre altres assumptes. “Senyores i senyors del tripartit, els falta liderat i ambició de ciutat”, assenyalà la regidora popular. Alonso preguntà per l’AVE i per la segona fase de la Ronda Sud i invità el govern a intentar portar IKEA a Elx davant “dels embolics del tripartit de la ciutat d’Alacant”.

El representant del Partit d’Elx, Jesús Pareja, manifestà que “és bo poder parlar com mai es féu ans, en l’època del PP”. També digué que “es pot fer oposició amb tranquil·litat i diàleg” i dirigí la majoria de les seues crítiques al PP, acusant el representants del qual d’impulsar el Mercat Central només en l’últim any, “un projecte que fon un trágala”. Quant a la neteja de la ciutat assenyalà que “cal treballar en programes de conscienciació ciutadana”. Pareja reclamà per a Elx un centre de disseny i modelatge de calçat i una agència municipal d’exportació de calçat per a ajudar les xicotetes empreses.

La portaveu de Compromís, Mireia Mollà, destacà que “la transparència, la participació i el diàleg, hui per hui, han de ser senyes d’identitat d’un Ajuntament democràtic, governe qui governe” i assenyalà que “per primera volta, l’Ajuntament disposa d’una àrea específica per a transparència i diàleg”. La regidora destacà que “el repte que tenim en este mandat és repensar Elx”, per a afegir que “el gran treball que volem fer en estos quatre anys de legislatura és saber com projectar Elx en els pròxims 20 o 30 anys”. Mireia Mollà també destacà la política social com a suport de l’acció de Govern i subratllà que “no solament hem de ser referent industrial en el calçat, tenim un potencial turístic indiscutible” al qual uní la capacitat d’innovació de les tres universitats per a llançar projectes de futur.

Patrícia Macià, portaveu del PSOE, destacà el treball “amb il·lusió” dels tres partits del Govern i repassà les intervencions dels representants dels consells i de les juntes fent precisions o recollint el guant en algunes de les seues propostes. Macià destacà que s’està treballant en un segon pla d’ocupació, en la rebaixa de taxes als comerços afectats per obres o en l’atenció del transport en les pedanies. La regidora qualificà este any com el de la recuperació i posà l’accent en la reducció de l’IBI, en l’obertura de la Casa de la Dona, en la rehabilitació del barri de Sant Antoni i en l’ampliació del Parc Empresarial, entre altres accions. “En un any hem treballat molt durament per corregir el rumb perdut”, conclogué la regidora.

 

Rèpliques

Les intervencions dels partits foren seguides de cinc minuts de torn de rèplica i acabaren amb la intervenció de l’alcalde, que destacà que es prendran decisions estratègiques per al futur de la ciutat com la revisió del Pla General, el desenvolupament de l’entorn de l’AVE, l’impuls a la candidatura d’Elx Capital Verda 2030, el Pla Especial del Palmerar, l’ampliació del Parc Empresarial, la millora del circuit del Vinalopó, la transformació de la Corredora en zona per a vianants i la constitució de la Mesa sobre l’Economia Submergida. Discurs deb

discurs debat de la ciutat